Startershypotheek

Voor de eerste keer een huis kopen is best spannend want er komt veel op je af. Waar moet je allemaal rekening mee houden? 

Kun je dit huis wel kopen?

Wat je maximaal kunt lenen wordt berekend op basis van je inkomen. Daarnaast is de hoogte van de hypotheekrente van invloed en of je schulden hebt die je nog moet terug betalen. Dat kan een studieschuld zijn maar bijvoorbeeld ook een telefoonabonnement.

Je kunt niet meer lenen dan de waarde van het huis dat je wilt kopen, tenzij je de woning gaat verbouwen of verduurzamen en je inkomen een hogere lening toelaat. De waarde van het huis wordt   door de verbouwing waarschijnlijk meer waard.  De waarde voor én na verbouwing wordt vooraf bepaald door een taxatie van een makelaar. Het bedrag van de taxatie bepaald dan wat je maximaal kunt lenen.

Is je inkomen net niet voldoende om je droomwoning te kunnen kopen? Een aantal gemeenten biedt de mogelijkheid een starterslening af te sluiten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Starterslening

Met een starterslening via het SVn kun je net even wat meer lenen. Deze starterslening sluit je als aanvulling naast je hypotheek af. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Meer informatie over de starterslening? Klik dan hier (link naar pagina starterslening)

Hypotheekvormen

Als je starter bent dan zijn de annuïtaire- of lineaire hypotheek gangbare hypotheekvormen (je bent starter als je je eerste woning koopt). Bij beide vormen los je altijd een deel af. Dit is een vereiste om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek.
Wil je een lagere maandlast? Dan is een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek een optie maar dan is de betaalde rente niet aftrekbaar. Welke vorm het best bij jouw past hangt af van je persoonlijke wensen en doelstellingen. Uiteraard kan ik je daarin adviseren.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Is de koopprijs van je nieuwe woning lager dan € 310.000? Dan kun je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is in veruit de meeste gevallen een stuk voordeliger.
Lees hier (hyperlink naar ander pagina op mijn site) meer over de NHG.

Bijkomende kosten

Naast de koopprijs van de woning betaal je altijd 2% overdrachtsbelasting. Kost jouw nieuwe woning € 200.000 dan betaal je € 4.000 overdrachtsbelasting. Daarnaast moet je rekening houden met taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Deze kosten bedragen bij elkaar ongeveer € 3.500.

Meer weten? Bel mij voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Scroll naar boven