Nationale Hypotheekgarantie

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie weet je zeker dat jouw hypotheek past bij je inkomen en dat je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven zoals boodschappen, verzekeringen, sparen, etc. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Je leent dus op een veilige en verantwoorde manier geld.

Wat zijn de voordelen?

  • Korting op de hypotheekrente
  • Een vangnet bij onvoorziene situaties
  • Geen restschuld bij gedwongen verkoop (onder voorwaarden NHG)

Wanneer kan je van NHG gebruik maken?

Als je een woning koopt met een maximale koopprijs van € 325.000 (2021) kun je in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.
Ga je nog energiebesparende voorzieningen treffen? Dan mag je maximaal 6% extra van de koopprijs lenen. Daarmee komt de maximale hypotheek met NHG op € 344.500.

Kosten NHG

Voor NHG betaal je eenmalig 0,7% over het hele hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van € 250.000 betaal je dus een premie van € 1.750. Deze kosten heb je over het algemeen snel terugverdiend. Met NHG betaal je namelijk een veel lagere hypotheekrente.
Het kan zijn dat je hypotheekbedrag onder de NHG grens ligt maar de waarde van je woning veel hoger is, bijvoorbeeld doordat je veel eigen geld hebt ingebracht. Het kan dan overbodig zijn een NHG hypotheek af te sluiten; de kosten van de premie kunnen dan hoger zijn dan het voordeel dat je ermee behaalt qua lagere rente.
Wil je weten of NHG voordeel biedt voor jou? Ik help je graag met het maken van de juiste beslissing.

Scroll naar boven